Enzimi


Šta su enzimi?

Enzimi su sastavni deo živih bića, biljaka i životinja. To su kompleksni proteini koji regulišu aktivnosti svih živih ćelija i učestvuju u mnogim hemijskim promenama u organizmu. Oni funkcionišu optimalno na određenoj temperaturi i pH vrednosti. Bez enzima, ne bi bilo života.

Ljudsko telo sadrži više od 3,000 različitih enzima koji učestvuju u hemijskim reakcijama, metabolizmu, varenju, imunitetu i mnogim drugim procesima u organizmu. Enzimi su katalizatori biohemijskih reakcija unutar ćelija. Od njih zavisi rad svih organa, tkiva i ćelija. Bez njih organizam ne bi mogao da opstane. Svaki enzim u organizmu ima zadatak da obavi  određenu reakciju i retko ima višestruke funkcije. Oni ugrađuju fosfor u koštano tkivo, gvožđe vezuju za crvena krvna zrnca, učestvuju u zarastanju rana, kontrolišu rad srca i mnogo toga drugog. Ako je enzim, koji je neophodan da katalizuje određenu reakciju, oskudan ili ga nema, ta reakcija se ne može ostvariti.

Postoje metabolički enzimi, digestivni enzimi i enzimi iz hrane.

Digestivni enzimi

Digestivni enzimi su oni enzimi koji se nalaze u organima za varenje i koji funkcionišu kao biološki katalizatori da pokrenu proces razgrađivanja hrane, tako da važne hranljive materije budu dobro apsorbovane i iskorišćene. Sva hrana sadrži hranljive materije i određene nutritivne vrednosti, međutim, dok enzimi ne počnu proces varenja, hranljive materije su „zaključane“ i nisu dostupne da ih telo apsorbuje. Na primer, vlakna i vitamini u žitaricama ne daju nikakvu korist dok digestivni enzimi ne otpočnu proces i oslobode hranljive materije. Slično tome, meso ili riba ne isporučuje proteine neophodne za rast i razvoj dok proteazni enzimi ne svare proteine.

Zašto bi trebalo uzimati dodatak digestivnih enzima?

enzimi1

Delovanje enzima u organizmu je veoma važno za celokupno zdravlje. Pravo i potpuno varenje je neophodno za održavanje dobrog zdravlja jer bez varenja, hranljive materije koje se unesu neće biti adekvatno apsorbovane. Digestivni enzimi takođe igraju glavnu ulogu u želudačno-crevnom zdravlju jer mogu da imaju veliki efekat u rešavanju najčešće prepoznatljivih želudačno-crevnih smetnji, uključujući crevnu iritaciju, loše varenje, lošu apsorbciju, veliku crevnu propustljivost, alergije i osetljivosti na hranu. Kliničko iskustvo sa upotrebom digestivnih enzima je pokazalo da ova stanja mogu biti potpomognuta upotrebom enzima sa širokim spektrom upotrebe.

Digestivni enzimi u organizmu:

  • potpomažu digestivnu funkciju
  • omogućavaju bolju apsorpciju hranljivih materija iz hrane
  • održavaju čistoću creva, sprečavaju nastanak gasova, konstipacije i sl.
  • pozitivno utiču na zdravlje organizma uopšte

Koje su moguće posledice loše ravnoteže digestivnih enzima?

  • Loša apsorpcija hranljivih materija može dovesti do neuhranjenosti, usporenog rasta, nepravilnog razvoja organa i oštećenja imunog sistema;
  • Neuhranjenost može dovesti do manjka vitamina i minerala, lošeg stanja kože, problema u ponašanju, neuravnoteženosti crevne flore, a pad imunog sistema dovodi do čestih oboljenja;
  • Osećaj nadutosti posle obroka;
  • Gasovi, dijareja, zatvor i/ili stolica neprijatnog mirisa;
  • Loše zdravlje i loše stanje sistema za varenje, debelog creva ili rektuma.

Zašto dolazi do nedostatka potrebnih enzima?

Ljudsko telo prirodno proizvodi enzime za varenje; ipak, sledeće situacije dovode do nedostatka neophodnih enzima:

  • Nedostatak hranljivih sastojaka negativno utiče na enzime;
  • Proizvodnja enzima može opasti sa godinama;
  • Kuvanje namirnica (na temperaturama višim od 40ºC) uništava prirodne enzime koji su u koordinaciji sa digestivnim enzimima. Da bi se unosila adekvatna količina digestivnih enzima, neophodno je svakodnevno konzumiranje svežih namirnica, posebno voća i povrća.
  • Stres može da potroši enzime;
  • Bolesti mogu da spreče proizvodnju enzima;
  • Povrede mogu da poremete nivo enzima.

Šta je jedinstveno za Kirkmanove digestivne enzime?

Svi enzimi u Kirkman-u su napravljeni od biljnih enzima i nalaze se u kapsulama od biljne celuloze. Kirkman enzimi su:

  • Bez kazeina;
  • Bez glutena;
  • Bez soje;
  • Bez šećera;
  • Bez konzervanasa;
  • Bez boje;
  • Bez drugih uobičajenih alergena;
  • Bez sulfata;
  • Bez ribe i oraha.

Isogest® sastojak u Kirkman ezimima

Enzimi koji vare ugljene hidrate čine glavni sastavni deo širokog spektra enzima. Digestivni trakt čoveka sadrži 7 karbohidratnih enzima koji razlažu disaharide u slobodne monosaharide. Pre nego što je Kirkman predstavio Isogest, digestivni enzimi koji su bili do tada na tržištu, sadržali su sastojke koji su imali aktivnost samo pojedinih enzima disaharida. Veoma važan enzim pod nazivom saharoza-izomaltoza bio je samo delimično predstavljen u komercijalnim proizvodima. Invertaza ili deo saharoze bio je prisutan, ali ne i deo izomaltoze iz jednog jedinog razloga - ne postoji komercijalno dostupan oblik Izomaltoze koji je dostupan u svetu.
Rafael Kušak, doktor filozofije i Timoti Bui, doktor medicine iz MassGeneral dečje bolnice u Bostonu potvrdili su u januaru 2004. godine važnost ovog izostavljenog dela enzima. To je potvrđeno proučavanjem crevne biopsije u koju je uključeno 100 dece sa posebnim potrebama. Istraživanje je pokazalo da je 60% pacijenata imalo slabu aktivnost laktaze a 25-40% slabu aktivnost izomaltoze/palatinoze. Slični rezultati objavljeni su u oktobru 2005. u Novinama pedijatrijske gastroenterologije i ishrane, koje su objavili Kušak, Vinter, Farber i Bui iz MassGeneral dečje bolnice. Ova studija je pokazala potrebu za dodatnim karbohidratnim enzimima u slučajevima posebnih potreba. Ove studije su bile dokaz o potrebi enzima koji proizvodi izomaltoznu/palatinoznu aktivnost kako bi se popunila praznina u proizvodima digestivnih enzima dostupnim na tržištu.
Ove studije su podstakle Kirkman da započne potragu za enzimom koji sadrži ovu izomaltoznu/palatinoznu aktivnost. Kirkman je, u saradnji sa Nacionalnom enzimskom kompanijom u Forsajtu, pronašao enzim koji je registrovao kao Isogest®. Isogest ima sposobnost da razdvoji izomaltozu u dva molekula glukoze, a palatinozu u molekul glukoze i molekul fruktoze. Ovo je revolucionarni sastojak u svetu enzima, budući da proizvodi enzima dostupni tržištu nikada nisu imali ovu izomaltoznu sposobnost. Samo Kirkmanovi enzimi sadrže Isogest za koju Kirkman čeka na patent.

Zašto je Isogest® toliko važno otkriće?

Kada je aktivnost izomaltoze/palatinoze u telu slaba potrebna je dopuna enzima. Pre Isogest-a, nije postojao način da se dobije ta dopuna kroz komercijalno dostupne enzime. Kada je prisutna nedovoljna aktivnost izomaltoze/palatinoze, izomaltoza i palatinoza, dva složena šećera, ostaju delimično nesvarena. Izomaltoza se nalazi u sirupima od kukuruza, slatkišima i složenom skrobu. Palatinoza se u telu proizvodi prvenstveno kao nusprodukt bakterijskog raspadanja šećera i skroba. Kada izomaltoza i palatinoza ostanu delimično nesvareni, to može dovesti do gasova, nadimanja, zatvora ili dijareje i drugih crevnih smetnji što može doprineti zeludačno-crevnom bolu.
Kirkmanovi proizvodi sa enzimima koji sadrže Isogest sastojak konačno pružaju rešenje za enzim izomaltoze koji nedostaje.

Enzimi pankreasa

Kada govorimo o dodacima sa digestivnim enzimima, mislimo na enzime pankreasa.
Oni razlažu hranu omogućavajući hranljivim materijama da dođu do krvotoka i da budu iskorišćene za telesne funkcije. Enzimi iz hrane dolaze u gotovom obliku sa hranom koju unosimo u organizam. Oni pomažu sistemu za varenje jer obezbeđuju predigestovane materije, koje su znatno lakše za varenje jer stižu u sistem delimično razgrađene.

Ovo su enzimi koji imaju specifične uloge i deluju samo na određenu vrstu hrane.
Postoji nekoliko vrsta enzima:

  • Peptidaza/proteaza za varenje proteina, kazeina i glutena;
  • DPP-IV (peptidaza) – cilja kazein i gluten;
  • Lipaza za varenje masti i ulja;
  • Laktaza – posebno pomaže netoleranciji na laktozu;
  • Amilaza za varenje ugljenih hidrata;
  • Maltaza za varenje maltoze, semenki i zrnevlja;
  • Saharoza vari šećere;
  • Enzimi sa širokim spektrom koji vare sve vrste hrane;

Zbog svega navedenog, kada je potreban dodatak digestivnog enzima, veoma je važno da se odabere prava kombinacija enzima koja mora biti izabrana pojedinačno a sve u zavisnosti od potrebe.

Ako se zna da je nekoj osobi potreban određeni enzim, kao na primer što je lipaza za masti, može se potražiti taj enzim u određenom proizvodu. Ipak, obično, pojedinci nisu sigurni koji je enzim neophodan. U tom slučaju, proizvod sa enzimom sa širokim spektrom bi bio najbolji izbor. Proizvodi sa enzimima širokog spektra pomažu varenje svih vrsta hrane, uključujući proteine, masti, skrob i druge ugljene hidrate, šećere, celulozu i vlakna.

Kirkman je unapredio proizvode digestivnih enzima koji sadrze Isogest, deo enzima sa izomaltoznom aktivnosti na koji se ceka. Ni jedan drugi komercijalno dostupni enzim ne sadrzi deo Isogest-a. Kirkmanov EnZym-Complete/DPP-IV™ II sa Isogest-om i Maximum Spectrum Enzym-Complete/DPP-IV™ Fruit Free w/Isogest® su dva izborna proizvoda. Drugopomenuti proizvod je bez voća što je važno za pojedince koji su osetljivi na ananas i papaju.

Enzym-complete/DPP-IV™ II sa Isogest-om

Revolucionarni enzim proizveden samo u Kirkman-u.
Crevni trakt čoveka sadrzi 7 enzima koji pretvaraju disaharide u slobodne monosaharide. Do sada, proizvodi enzima dostupni na tržistu sadržali su sastojke koji su imali aktivnost samo pojedinih enzima disaharida. Medjutim, posebno jedan, saharozno-izomaltozni kompleks, bio je samo delimicno zastupljen u ovim proizvodima. Invertaza je prisutna u ovim proizvodima da hidrolizuje saharozu, koja daje glukozu i fruktozu, i da hidrolizuje druge složene šećere koji sadrze fruktozu, pa se ponasa kao enzim Sucrase. Deo izomaltoze ljudskog enzima nije predstavljen jer ne postoji komercijalno dostupan oblik izomaltoze u svetu.

Važnost dela ovog enzima koji nedostaje potvrdili su u januaru 2004. Rafael Kušak, doktor filozofije i Timoti Bui, doktor medicine iz MassGeneral dečje bolnice u Bostonu, u istraživanju crevne biopsije u kojoj je učestvovalo 100 dece sa posebnim potrebama. Istraživanje je pokazalo da je 60% pacijenata imalo slabu aktivnost laktaze a 25-40% slabu aktivnost izomaltoze/palatinoze sto je potvrdilo njihove specijalne dijetetske potrebe za enzimom koji obezbedjuje izomaltoznu/palatinoznu aktivnost.

enzimi2Ovo istraživanje podstaklo je Kirkman da trazi enzim koji ima izomaltoznu/palatinoznu aktivnost. Kirkman je pronašao taj enzim koji je registrovao kao Isogest®.
Isogest® ima sposobnost da razdvoji izomaltozu u dva molekula glukoze, a palatinozu u molekul glukoze i molekul fruktoze. Rezultat uključivanja ovog novog enzima je bolje i potpunije varenje ugljenih hidrata. Trenutno ni jedan proizvod enzima ne moze da ponudi ovu dodatnu aktivnost.

EnZym-Complete/DPP-IV™ II sa Isogest-om je druga generacija Kirkmanove verzije Enzym-Complete/ DPP-IV™. Sadrzi sve enzime prisutne u Enzym-Complete/DPPIV™ plus Isogest®. Prisustvo Isogest-a daje ovom proizvodu podjednaku aktivnost dela izomaltoze saharoznog/izomaltoznog enzima koji se nalazi u čovekovom sistemu za varenje.
Pojedinci koji dobijaju delimične rezultate i kojima je potrebno poboljšanje ili pojedinci koji koriste druge enzime, a koji nisu zadovoljni rezultatima, trebalo bi da probaju EnZym-Complete/DPP-IV™ II sa Isogest formulom.